"Want God had de wereld zo lief dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft."
Johannes 3:16
12 juli 2024
Waar wordt u blij van? Niet alleen maar dat u even glimlacht, maar zó blij dat u wel een gat in de lucht kunt springen? Als uw favoriete elftal wint, of als uw langverwachte kindje wordt geboren, als u weer een baan vindt, of uitziet naar uw droomvakantie, als een geliefde toch niet zo ernstig ziek blijkt als gedacht, of gewoon als de vogels fluiten op een mooie voorjaarsdag?
Al deze dingen geven zeker reden tot vreugde. Maar ze kunnen ook allemaal een bron van verdriet worden: het elftal dat verliest, ontslag, pech tijdens de vakantie, een dierbare die toch overlijdt, en ga zo maar door. De vreugde hier op aarde is niet van blijvende aard. We mogen van alle mooie dingen genieten, maar die blijdschap is afhankelijk van de omstandigheden en duurt vaak maar kort.
Blijvende oplossing
Oppervlakkige vrolijkheid maskeert het gebrek aan echte vreugde en de realiteit van pijn in ons leven. De geschiedenis van de mensheid heeft overtuigend bewezen dat echt niemand op de hele wereld een blijvende oplossing heeft voor welke vorm van ellende dan ook. En dit maakt het nieuws dat God tweeduizend jaar geleden aan een groepje herders liet brengen zo bijzonder!
De engel die door God gestuurd was, vertelt over een kind dat geboren is en het klinkt als de tekst die ouders op een geboortekaartje zetten: ‘Met blijdschap delen wij u mee…’ Maar de boodschap van deze engel is toch helemaal anders: de geboorte van dit kind zal grote blijdschap betekenen voor het hele volk. Het gaat niet om de blijdschap van de engel of de ouders, maar om de grote vreugde voor alle mensen die het kind leren kennen.
Redder
De engel vertelt ook waarom de geboorte van dit kind de reden is voor grote blijdschap: de Redder is geboren, Christus, de Heer. Al eerder had een engel tegen Maria gezegd dat ze haar zoon de naam Jezus moest geven, want dat betekent Redder. En hier laat de engel aan de herders weten dat het kindje dat in Bethlehem geboren is, de Redder van de wereld is. Hij is de Zoon van God, die als kind op aarde geboren is om te kunnen sterven voor de zonden van alle mensen op de hele wereld.
Zwaar
Misschien leest u dit nu wel met pijn en verdriet in uw hart. Omdat een geliefde is overleden, omdat u onrecht is aangedaan, omdat het leven gewoon ontzettend zwaar is, of omdat u door verkeerde keuzes in de problemen geraakt bent. Het leven geeft u in deze kersttijd weinig reden tot vreugde.
Hoopvolle toekomst
Maar de woorden van de engel zijn ook voor u bedoeld! De komst van Jezus Christus betekent ook voor u grote blijdschap als u gelooft dat Hij voor uw zonden is gestorven en dat God u daardoor eeuwig leven geeft.
Aan het eind van de Bijbel belooft God dat Hij uiteindelijk alle dingen nieuw zal maken. Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar geen verdriet meer zal zijn, geen dood, geen moeite en geen pijn. Een heerlijke toekomst met blijvende vreugde. Door het geloof in de Heer Jezus zult u daar deel aan krijgen. Maar ook hier en nu wil Hij u bemoedigen en helpen. Hij wil u diepe blijdschap en een hoopvolle toekomst geven.
Auteur: Corné Burger
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen
www.leven.nu
30 april 2024
Sommigen futurologen en ethici – allen ongelovigen – denken dat de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (Engels Artificial Intelligence of A.I.), ons zullen voorzien van nieuwe inzichten en wijsheden in wat goed is en fout, in de aard van de werkelijkheid en de oorsprong van alles. Antwoorden op religieuze vragen kortom gegeven door A.I. Volgens sommigen zal zo een nieuwe vorm van religie ontstaan waarbij A.I. ons als een god leidt. Maar zou het werkelijk?
Ontwikkelingen in A.I.
De technologische ontwikkelingen op het vlak van A.I. gaan snel. Waar dit uit gaat komen weet niemand. Sommigen denken dat we uiteindelijk toegaan naar zogenaamd Artificial General Intelligence (A.G.I.). Dit is een vorm van kunstmatige intelligentie die wordt gezien als de gelijke van het menselijke brein (of beter). Niet langer is dan A.I. op een deelgebied van ons menselijke functioneren specifiek actief, maar is het algemeen (general). Dat is nu nog niet zo. Een A.I. als ChatGPT bijvoorbeeld kan teksten schrijven, maar het kan letterlijk geen stap zetten. Andere A.I. kan bewegen als een mens door een robotlijf aan te sturen, maar vraag het niet om een kunstwerk te maken, dat kan het niet. A.G.I. zou dat – net als een mens – wel moeten kunnen én daarbij dan ook creatief en origineel moeten kunnen denken.
Of dit echter ooit werkelijkheid zal worden, is maar zeer de vraag. Zelfs de allergrootste experts en specialisten zijn het daar niet over eens. En als het al ooit zou kunnen, op welke termijn dan? Over 25 jaar, 50 jaar of pas na eeuwen?
Hoe dan ook, voordat A.I. een rol kan gaan spelen die vergelijkbaar is met een god, moet deze algemene intelligentie wel bereikt zijn met bijbehorend creatief en origineel denken. Dat is nu nog niet zo en of, dan wel wanneer dit werkelijkheid wordt is dus een grote onbekende.
Verkeerde uitgangspunten
Yuval Harari - de Israëlisch futuroloog, historicus en adviseur van het W.E.F. - zegt dat door A.I. het straks mogelijk zal zijn om echt een heilig boek te hebben dat niet door mensenhanden is geschreven. Alle grote religies van het boek (islam, christendom, Jodendom) beweren dat nu ook al, maar kunnen dat niet hard maken. Alleen voor een boek geschreven door A.I. is dat werkelijk onomstreden duidelijk. In die zin is het dan onmenselijk en bovennatuurlijk. Wat een mogelijkheden zou dat kunnen hebben!
Als christenen moeten we hier scherp op zijn. Deze veronderstelling klopt namelijk niet. De Bijbel is immers het Woord van God. Opgeschreven door mensen, maar geïnspireerd door de Heilige Geest. Wat God over zichzelf bekend wil maken, wat Hij vraagt, wat Hij wil dat mensen weten van Hem en van zijn plan met deze wereld en de mensheid, staat daarin. Daar waakt God ook over en dat heeft Hij altijd gedaan. De Bijbel zegt het heel duidelijk in 2 Tim. 3: 16 en 17: ‘Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.’
Het begin van vers 16 is volkomen helder: heel de Schrift is door God ingegeven. In het Grieks staat hier een woord dat betekent ‘door God zelf ingeblazen met zijn Geest’. Het is dus onzin om te beweren dat A.I. voor het eerst het mogelijk gaat maken om echt een niet door mensen geschreven heilige tekst te hebben. Er is dus al een boek dat niet menselijk van oorsprong is, namelijk de Bijbel!
Voor nu nog ver weg, maar toch…
De toekomstvisie van mensen als Harari is dus niet alleen onjuist, het is zeker voor nu ook nog toekomstmuziek. De A.I. van dit moment kan hooguit gebruiken wat er al door mensen is bedacht en wat er aan parameters aan de A.I. is aangeboden. Het kan zelf niet ‘denken’ zoals jij en ik en dus ook niets produceren wat niet uit de menselijke bronnen put.
Kunnen we dan onze schouders hierover ophalen? Nee, het is toch goed om alert te zijn. In de Bijbel staat namelijk een veelzeggende passage. In Openbaring 13 lezen we over het tweede beest, de valse profeet en de religie van het rijk van de antichrist die daarbij hoort: ‘En het misleidt hen die op de aarde wonen door middel van de tekenen die het gegeven zijn te doen voor de ogen van het beest. En het zegt tegen hen die op aarde wonen, dat zij een beeld moeten maken voor het beest dat de wond van het zwaard had en weer levend werd. En hem werd macht gegeven om een geest te geven aan het beeld van het beest, opdat het beeld van het beest zelfs zou spreken, en zou maken dat het allen die het beeld van het beest niet zouden aanbidden, gedood zouden worden.’
Hoe vaak hebben gelovigen, nog tot zeer recent misschien wel, zich niet verwonderd afgevraagd hoe dit zou kunnen? Dit moest haast wel iets bovennatuurlijks en magisch zijn! Maar in het licht van wat we nu simpelweg in de media kunnen lezen en zien, blijkt dit helemaal niet zo uitzonderlijk meer.
Toen ik opgroeide was een gevleugelde uitspraak onder veel gelovigen: je kunt de Bijbel naast de krant lezen (en andersom). Nou, dit gaat vandaag nog sterker op als je zo om je heen kijkt. Ik besluit daarom dit artikel met de hoopvolle uitspraak van Jezus: ‘Wanneer nu deze dingen beginnen te geschieden, kijk dan omhoog en hef uw hoofd op, omdat uw verlossing nabij is.’
Bron: https://zoeklicht.nl
8 mei 2024
India is de laatste tijd getuige geweest van een aanzienlijke toename van christenvervolging. Fysieke aanvallen, arrestaties op basis van valse beschuldigingen en aanslagen op christelijke instellingen zijn toegenomen, vooral nu er parlementsverkiezingen gaande zijn.
“De verkiezingen zijn in volle gang met campagnes en bijeenkomsten in alle deelstaten”, vertelt Priya Sharma*, een lokale partner van Open Doors. “Politieke partijen en leiders houden hatelijke en provocerende toespraken tegen elkaar en tegen religieuze minderheden.”
In India vinden op dit moment de grootste democratische verkiezingen ooit plaats. Bijna een miljard kiezers kunnen hun stem uitbrengen tussen 19 april en 1 juni. De huidige premier Narendra Modi, leider van de hindoenationalistische partij BJP, is de gedoodverfde favoriet.
ZORGELIJK
Voor de bijna 70 miljoen Indiase christenen is de situatie verontrustend. Extremisten grijpen hun kans om hen te belagen. In Centraal-India bijvoorbeeld werd pastor Ravi* vorige maand samen met een paar andere gelovigen op brute wijze aangevallen en onder druk gezet door religieuze extremisten, omdat zij andere Indiërs zouden willen bekeren. Uiteindelijk gaven ongeveer 150 christenen toe aan de druk om weer hindoe te worden. Toch hielden veel andere gelovigen vast aan hun geloof, maar vanwege de grimmige sfeer vertrokken diverse gezinnen naar veiliger dorpen.
“De gedwongen ‘terugkeer’ (Ghar wapsi) naar het hindoeïsme is hartverscheurend”, zegt Open Doors-partner Rahul Singh*. “In elk dorp worden extremisten geïndoctrineerd met de hindutva-ideologie en getraind om Ghar wapsi uit te voeren. We proberen de christelijke gemeenschap te bereiken met programma’s en weerbaarheidstrainingen bij vervolging. De kerk blijft ons gebed en onze steun nodig hebben om standvastig te blijven in moeilijke en uitdagende tijden.”
ZWAARDEN EN MESSEN
In de deelstaat Punjab werden dominee Ramandeep* en zijn broer Amandeep* om hun geloofsovertuiging aangevallen door Sikh-extremisten. Ramandeep heeft de afgelopen dertien jaar in Punjab gediend. Zes maanden lang werd hij onafgebroken bedreigd door extremisten om zijn kerkelijke bediening stop te zetten. In april bereikte het geweld een climax, toen zo’n vijf extremisten Amandeep met zwaarden en messen te lijf gingen.
Ramandeep schoot zijn broer te hulp, maar beiden liepen ernstige verwondingen aan hun handen op. Ze werden onmiddellijk naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling. Hoewel er aangifte bij de politie werd gedaan, is er geen actie ondernomen tegen de aanvallers. Christelijke leiders en predikanten zijn boos, omdat de aanvallen op de christelijke gemeenschap in Punjab blijven toenemen.
SCHOOLKLEDING
In Zuid-India, Telangana, viel een grote menigte de christelijke St. Mother Teresa School aan, nadat een paar studenten bij de schooldirecteur waren geroepen. Hij vroeg hun waarom ze de lessen volgden in saffraankleding in plaats van het gebruikelijke schooluniform. De studenten zeiden dat die kledij hoorde bij een speciale religieuze viering van 21 dagen. De directeur zei dat ze vooraf toestemming hadden moeten krijgen van de schoolleiding.
Hij nodigde de ouders van de studenten uit voor een gesprek, maar op sociale media circuleerde inmiddels een video waarin een student het schoolhoofd ervan beschuldigde hindoeïstische studenten niet toe te staan hun religieuze kleding te dragen. Dat leidde ertoe dat een boze menigte van circa vijfhonderd mensen naar het schoolgebouw optrok. Vier uur lang hielden zij huis in en om de school. Ramen en bloempotten moesten eraan geloven, evenals een standbeeld van Moeder Teresa op het schoolplein. De schoolleiding diende een aanklacht in, maar de politie heeft tot nog toe geen aanhoudingen verricht.
Rahul Singh vertelt over de impact van de gebeurtenissen. “Dit voorval is zeer ontmoedigend en schokkend. Religieuze extremisten willen christelijke instellingen belasteren en een slechte naam bezorgen. Scholen zijn er om onderwijs en kennis over te brengen, niet om religieuze haat en discriminatie te verspreiden. Vreemd genoeg is er geen actie ondernomen tegen de aanvallers, in plaats daarvan wordt er een zaak aangespannen tegen de school.”
MANIPUR
De deelstaat Manipur, in het noordoosten, blijft in de greep van hevige gevechten tussen stammen en de meerderheidsgemeenschap. Er vinden aanslagen plaats met bommen, en er wordt op burgers geschoten. Bij de etnische onrust sinds mei speelt ook religieuze onenigheid een rol, die vooral christenen treft.
“Elke dag worden er gevallen van vervolging gemeld”, licht Priya Sharma* toe. “Christenen zijn doelwit in heel India. In geen enkele deelstaat is het veilig voor hen. Voorgangers en gelovigen worden belaagd, bedreigd en gearresteerd op basis van valse beschuldigingen. Kerken en christelijke instellingen worden aangevallen of gedwongen te sluiten. Er is een voortdurende haat en discriminatie tegen de christelijke gemeenschap.”
www.opendoors.nl
Website Builder Software